Rozmieszczenie sprzętów w kuchni

Rozmieszczenie sprzętów w kuchni

Jeśli chcemy, aby kuchnia była funkcjonalna to powinniśmy odpowiednio wcześniej zaplanować ustawienie w niej sprzętów. Wówczas praktycznie nie ruszając się z miejsca będziemy mogli wykonać wiele czynności. Pamiętajmy o tym, że najbliżej wejścia ustawiamy lodówkę. Później najlepiej ustawić jakiś krótki blat. Wówczas kiedy przyniesiemy zakupy i położymy je na blacie to z niego bardzo szybko przeniesiemy je do lodówki. W ciągu mebli, tuż po blacie powinno się znaleźć miejsce na zlewozmywak. Tutaj będziemy myć warzywa, owoce. Później musimy zadbać o odpowiedniej długości blat roboczy, na którym będziemy przygotowywać wszystkie posiłki. Nie powinien być on krótszy niż 60 centymetrów, ale nie dłuższy niż 120 centymetrów. Tutaj będziemy siekać, kroić, robić kanapki. Musimy mieć odpowiednią ilość miejsca. Dopiero po takim blacie roboczym powinna znaleźć się płyta grzewcza lub jak wolimy kuchenka gazowa. Całą zabudowę mebli powinien zakończyć krótki blat. Nie musi być on dłuższy niż 60 centymetrów. To wystarczy do ustawienia talerzy i nałożenia na nie posiłków.